Konačno red u ostavi

Vodič za organizaciju


Vodič za organizaciju

Ostave, bilo da se radi o delu kuhinje koji je namenjen za odlaganje namirnica ili dodatnoj prostoriji, ključne su kako bi tvoja radna površina u kuhinji bila uredna. Bez obzira na to koliko je velika, uvek ti treba još bar mrvu više prostora. Ostave iz snova sa raznih reklama zapravo i nisu tako nedostižne kako ti se čini. Uz naših par saveta sigurni smo da ćeš pretvoriti svoj nepregledni špajz u pravu kraljicu organizacije. 🙂

Korpe

Bez obzira o kakvom tipu ostave se radi, zatvorenom ili otvorenom, iskoristi vertikalni prostor tako što ćeš postaviti korpe na niske i visoke police. Sezonske predmete, kao što su na primer kalupi za novogodišnje kolače, stavi u korpe na više police, a na niže sve one stvari koje koristiš često.

Na dohvat ruke

Premesti uobičajene sastojke – brašno, šećer, testeninu i slično u staklene posude sa poklopcem i stavi ih na srednju policu radi lakšeg pristupa. Na gornju policu složi manje staklene posudice sa sastojcima poput začina, orašastih plodova i suvog voća.

Preuredi staklenu komodicu

Čak i ako nemaš predviđenu policu ili prostoriju za ostavu, i dalje možeš sve namirnice da složiš na uredan način. Samo sve stavi u korpe i simpatične tegle i složi ih u komodu. Dodatni bonus: takav način odlaganja namirnica ujedno deluje i dekorativno (dokle god su namirnice uredno složene. 🙂 )

Zidne police

Iskoristi bilo koji prazan zid u kuhinjskom prostoru dodavanjem zidnih polica. Izgled možeš nadopuniti korpicama od prirodnih materijala. Na taj način, na dohvat ruke će ti biti začini ili namirnice koje svakodnevno koristiš poput soli, bibera, pa čak i začinsko bilje, koje u tom slučaju, deluje i dekorativno.

Vizualni utisak

Zidove ostave ili pozadinu vitrine u kojoj držiš namirnice oblepi tapetom sa omiljenim dezenom, jer ćeš na taj način vizualno oplemeniti celi prostor, a ako se pozadina vidi kroz staklena vrata vitrine to će te sigurno motivisati da police održavaš urednim.

Konačno red u ostavi

POVEZANE OBJAVE

Dodaj nalepnice na posude  i tegle

Neka sve bude pregledno tako što ćeš na svaku teglu zalepiti oznaku šta se nalazi unutra. Na taj način ne moraš koristiti isključivo prozirne tegle i dozatore. Dodatan koristan savet: Zapiši datum isteka pojedinih kvarljivih namirnica.

 

Kukice i vešalice

Dodaj kukice ili vešalice na vrata ostave, zidove i ormariće. Na njih možeš da okačiš rukavice, krpe, kecelje i sve one stvarčice koje stvaraju nepotreban nered u fiokama.

Improvizacija

Možda ti se na prvi pogled učini kao čudan predlog, ali viseći organizator za kadu ili tuš kabinu zapravo može da posluži kao odličan stalak za namirnice u manjim pakovanjima.

Plitke kutije

Plitke kutije sa poklopcem lako se slažu jedna na drugu, kako bi se iskoristio svaki delić prostora u ostavi. Koristi ih za žitarice, pirinač ili orašaste plodove.

 

Konačno red u ostavi