Na setu serije Tajna vinove loze

Od 18. januara gledaoce pred malim ekranima zabavlja nova telenovela Tajne vinove loze. Serija je nadmašila sva očekivanja gledanosti, pa smo zavirili na set jer su za potrebe snimanja serije iskorišteni mnogi komadi nameštaja iz Emmezete. Drago nam je što smo više o samoj scenografiji uspeli da saznamo od scenografa Nikole Berčeka.


Od 18. januara gledaoce pred malim ekranima zabavlja nova telenovela Tajne vinove loze. Serija je nadmašila sva očekivanja gledanosti, pa smo zavirili na set jer su za potrebe snimanja serije iskorišteni mnogi komadi nameštaja iz Emmezete. Drago nam je što smo više o samoj scenografiji uspeli da saznamo od scenografa Nikole Berčeka. Kako je tekao proces pripreme snimanja i opremanja scenografije saznajte na stranicama koje slede…

Televizijska serija Tajne vinove loze izazvala je veliko interesovanje jer ima pitku zanimljivu priču u kojoj može da uživa cela porodica. Scenograf Nikola Berček otkrio nam je neke tajne vezane za uređenje i organizovanje seta, a mi otkrivamo koji su ključni komadi nameštaja sa kojima možete da kopirate izgled soba u sopstvenom domu..

Pitali smo scenografa Nikolu Berčeka možete li da nam malo približite ulogu i zadatak scenografa. Verujemo da ipak ima dosta razlika na koje trebate da obratite pažnju pri pripremi setova za snimanje od uređenja domova i sličnih stambenih prostora?

U pravu ste. Postoji velika razlika u pristupu prilikom uređenja doma i pripreme setova za, u ovom slučaju televizijsko snimanje, jer postoji jedan veoma specifičan vid prilagođavanja, ne samo vizuelno, stilski, već i funkcionalno, kako bi i sama ekipa TV serije sa svom svojom opremom i tehnikom mogla da koristi i maksimalno iskoristi taj prostor. Neretko u scenografiji nedostaju plafoni, takozvani četvrti zidovi, vrata i prozori se čudno otvaraju i tako dalje, a sve te odluke o finalnom izgledu određenog televizijskog dela, scenograf ne donosi sam, već u dogovoru sa svojim kolegama koji čine jezgro nekog projekta, gde bih posebno istakao producenta, reditelja i direktora fotografije.

PRIČA IZA TV SERIJE“TAJNE VINOVE LOZE“

Neverovatna priča o dvoje strastvenih proizvođača vina, Vuku i Veri, koji su se već voleli u mladosti i čija je ljubav, spletom tragičnih okolnosti, prekinuta. Dvadeset godina kasnije, oni se ponovo sreću – Vuk je vlasnik najveće vinarije sa ovih prostora, dok je Vera mali proizvođač u velikim dugovima. Neočekivana saradnja, obnavlja i emocije iz mladosti…

Emmezetina ponuda je najblaže rečeno – raznolika. Sa velikim, velikim slovom «R». Poseban kvalitet je taj kako se lepo i lako uklapa sa drugim delovima i elementima scenografije. Emmezeta je ostavila je utisak prodavnice koja ima veliki izbor i da je ono što smo prvobitno videli kao ponudu na internet stranici zaista dostupno i na stanju kada posetite samu prodavnicu.

Koja je bila primarna ideja pri uređenju seta za potrebe serije Tajne vinove loze? Kakvom stilu uređenja ste težili u enterijerima, kojim smernicama ste se vodili?

«Tajne vinove loze» je jedna velika i zahtevna serija, raskošna u broju različitih eksterijera i enterijera potrebnih da bi se sve scene snimile. Iako smo sve epizode realizovali u jednom od najvećih, najčešće korišćenih i najbolje opremljenih i organizovanih filmskih studija u Beogradu, morali smo da se dovijamo i određene iste enterijere koristimo više puta na različite načine. Scenografska radionica koja nam je napravila sve dekore je također i nesebično savetovala kako da neki zid, plafon ili bilo koji drugi scenografski element lako i brzo promenimo, pomerimo, zamenimo, montiramo ili demontiramo, a to je davalo mogućnost ostatku ekipe da bez selidbe i sa svega nekoliko minuta pauze nastavi sa radom u potpuno promenjenom ambijentu. Ti ambijenti su osmišljavani tako da ispoštuju potrebe scenarija i ideje reditelja.

Čemu u svom poslu posvećujete najveću pažnju, šta je najvažnije za kreiranje realističnih prostora i atmosfera?

Pored što kvalitetnijih i detaljnijih scenografskih crteža, sledeće najvažnije za kreiranje realističnih prostora je svakako skup više stvari. Od kvaliteta izvedenih scenografskih radova, preko odabira materijala i boja koje će se koristiti u izvođenju, odabira rekvizite pri opremanju setova, pa sve do postavke scenografskih svetlosnih štimunga kao i opšteg filmskog svetla u saradnji sa direktorom fotografije.

Scenografija je jedna od najvažnijih aspekata TV produkcije i zadatak joj je da što realnije prenese priču. Da li se trudite da kroz scenografiju ponudite gledaocima zanimljive ideje i rešenja za uređenje sopstvenih domova?

Upravo zbog velikog broja različitih scena u različitim prostorima, pretpostavljam da neki gledalac može da pronađe ideju za neko određeno rešenje u svom domu i da mu se dopadne kako neka boja ili tekstura deluju pod određenim svetlosnim štimungom.

POVEZANE OBJAVE

Na setu serije Tajna vinove loze

 

Tajne vinove loze imaju veliki studio opremljen bogatom scenografijom koja realistično dočarava razne enterijere. Možete li nam o svakoj prostoriji reći nekoliko glavnih ideja kojima ste se vodili pri uređenju i realizaciji i izdvojiti set kojim ste najviše zadovoljni i obrazložiti zašto?

Pre svega sam se oslanjao na razumevanje likova kojima taj prostor pripada, pa su tako i scenografska rešenja varirala od tradicionalnog do modernog, konzervativnog do liberalnog, od svetlog do tamnog, bogatije ka siromašnije opremljenim prostorima, i tako dalje. Sve to se trudim da realizujem kroz najtešnju moguću saradnju sa rediteljem i njegova objašnjenja šta je važno da se u određenoj sceni postigne.

Trenutno na tržištu ima veliki izbor prodavaonica nameštaja i dekoracije, međutim studio je opremljen Emmezetinom raznolikom ponudom. Kako se Emmezetin asortiman uklopio u celu priču i scenario, da li je u potpunosti ispunio svoj zadatak i koje su prednosti nameštaja i drugih artikala kojima ste opremili set za ovaj projekt?

Emmezetina ponuda je najblaže rečeno –  raznolika. Sa velikim, velikim slovom «R». Poseban kvalitet je taj kako se lepo i lako uklapa sa drugim delovima i elementima scenografije.

Da li vam je bilo teško da izaberete nameštaj i druge artikle za ovaj projekt i šta možete da kažete o samoj ponudi koju ste imali na raspolaganju?

Bilo je teško napraviti odabir upravo zbog količine različitih, a super kvalitetnih artikala. Emmezeta je ostavila utisak prodavnice koja ima veliki izbor i da je ono što smo prvobitno videli kao ponudu na internet stranici zaista dostupno i na stanju kada posetite samu prodavnicu. Često su scenografski poslovi podložni novim idejama ili promenama u hodu i mora brzo da se reaguje, a Emmezeta je uvek ulivala poverenje da ono što nudi zaista ima i na stanju u prodavnici. To je veoma bitno u jednoj ovakvoj saradnji.

Ima li neki komad nameštaja koji vam je i lično „zapeo za oko“ i rado biste ga videli u svom domu ili biste ga toplo preporučili čitaocima?

Dosta stvari mi se dopalo. A ako baš moram da se izjasnim, moram priznati da mi je zapala za oko Brooke ugaona garnitura, i dvoumim se između petrolej plave i sive i to je jedini razlog zašto je još uvek nisam pazario.

PROJEKAT KOJI JE OKUPIO ZVEZDE

TV serija „Tajne vinove loze“, u produkciji Telekoma Srbija i Metro productions, nastala je po priči spisateljice Mirjane Bobić Mojsilović. Glavne uloge u ovoj popularnoj seriji pripale su poznatim imenima poput Slobode Mićalović, Vojina Ćetkovića, Milice Zarić, Nebojše Milovanović, Anite Mančić, Miodraga Krivokapića, Jove Maksića, Milutina Miloševića i mnogih drugih.

 

Na setu serije Tajna vinove loze

 

 


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/prefor20net21/public_html/emmahomers/wp-content/themes/disto-child/single.php on line 530